Mikä doula?


Doula on synnytystukihenkilö, jonka tarkoituksena on olla rinnallakulkija raskauden alusta vauvan ensipäiviin saakka. Sana doula on kreikkaa ja tarkoittaa palvelijatarta. Doulan tehtävänä onkin palvella synnyttäjää ja huolehtia kaikesta ympärillä niin, että synnyttäjä voi itse keskittyä rentoutumiseen ja uppoutua rauhassa synnytyskuplaansa.

Doula on luotettava tuki ja turva synnyttäjälle sekä kumppanille. Doulan läsnäolo luo synnyttäjälle turvaa ja luottamusta synnytyksessä. Doulalla on tietoa synnytyksen normaalista fysiologiasta, lääkkeettömistä ja lääkkeellisistä kivunlievitysmenetelmistä sekä monia keinoja auttaa synnyttäjää synnytyksen eri vaiheissa. Doula muistuttaa synnyttäjää käymään vessassa, syömään, juomaan, rentoutumaan ja hengittämään. Doula silittää, hieroo, pitää kädestä, kannustaa sanoilla ja tukee läsnäolollaan.

Doula valaa synnyttäjään rohkeutta ja uskoa, silloinkin kun synnyttäjän usko omaan rohkeuteen horjuu.

Doulan tarkoitus ei ole korvata kumppania vaan doula on myös hänen tukena. Synnytys voi olla puolisollekin uutta ja jännittävää. Doulan läsnäolo voi rauhoittaa myös puolisoa, jolloin puoliso voi täysin keskittyä synnyttäjän tukemiseen. Doula ohjaa kumppania siinä, miten hän voi olla milläkin hetkellä olla parhaiten avuksi synnyttäjälle. Pitkän synnytyksen aikana doula antaa myös kumppanille mahdollisuuden levähtää, että hän jaksaa hengähdystauon jälkeen olla taas täysin synnyttäjän tukena. Doula on aina tilanteen tasalla ja antaa tarvittaessa tilaa perheelle, mutta on heti käytettävissä, kun synnyttäjä näin haluaa.

Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo vähentää lääkkeellisten kivunlievitysten tarvetta, vähentää riskiä toimenpiteille, voi lyhentää synnytyksen kestoa sekä voi vaikuttaa synnyttäjän synnytyskokemukseen positiivisesti.

Haluaisitko sinä doulan mukaan synnytysmatkallesi?